top of page

Al gehoord van Materialen informatiesysteem, kortweg MATIS?

Wat is MATIS?

Wist u dat OVAM afvalstromen en hun hoeveelheden monitort? Dit doen ze door de afvalstoffen die ingezameld worden op te vragen. Sinds kort gebeurt dit digitaal: MATIS of het Materialeninformatiesysteem is het nieuwe datamonitoringsysteem dat eind 2021 gelanceerd werd door OVAM om de productie van afvalstoffen efficiënt te meten en te traceren in het recyclageproces. Bedoeling is uiteindelijk ook de toepassing in nieuwe producten te weten komen.

containerverhuur

Wat doet MATIS?

MATIS is de vervanger van de enquête huishoudelijke afvalstoffen. Met MATIS wil Vlaanderen voldoen aan de Europese regelgeving en inzicht bieden in secundaire grondstoffen, selectief ingezameld afval, de recyclage daarvan en andere vragen rond de afval- en recyclageketen. Eenvoudig gesteld helpt MATIS dus om afvalstoffen op te volgen en vragen over recyclage te beantwoorden. Zo blijkt bijvoorbeeld uit analyses dat het restafval van Vlaamse gezinnen en bedrijven nog een grote afvalberg bevat die toch kan gerecycleerd worden. Werk aan de winkel om recycleerbaar afval in het restafval sterk te doen dalen en effectief te recycleren.


Afval traceren van inzameling tot recycla

Het nieuwe registratiesysteem MATIS is dus bedoeld om afvalstoffen te meten en te traceren. Wat heeft ons recyclagebedrijf daar precies mee te maken? Bedoeling is dat MATIS de gegevens verzamelt van bedrijven die actief zijn in afvalinzameling en de afvalverwerkingsindustrie zoals De Sutter-Goethals. De beheerssystemen voor afvalregistratie werken samen met MATIS, waardoor gegevens over afvalhoeveelheden en materialen, hun eigenschappen, de manier van afvalverwerking, van oorsprong tot bestemming zo in één enkel systeem komen te staan.


Kortom, MATIS zal dus inzicht bieden in hoeveel afval arriveert bij verwerkingsbedrijven doorheen de volledige afvalstroom, maar ook hoeveel afval effectief gerecycleerd of opnieuw gebruikt wordt en wat rest als niet-recycleerbaar afval dat gestort of verbrand moet worden.


Meer weten over de services van ons recyclagebedrijf? Contacteer ons en wij beantwoorden met plezier al uw vragen rond afvalrecyclage!

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page